У ЛАЛИНЦУ И НОВОМ СЕЛУ УСПЕШНО СЕ ОСТВАРУЈУ ИНВЕСТИЦИОНИ ПРОЈЕКТИ
8.09.2010
Председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, председник Скупштине Милан Ђурђевић и већник општине Милош Стојковић обишли су село Лалинац и у разговору са члановима Савета грађана обележили почетак радова на реконструкцији Дома културе и изградњи прилазног пута до моста који ће повезати обале Јужне Мораве. Мештани Лалинца очекују да, после много година, до својих њива на другој обали Мораве коначно пређу преко новог моста. «Мост јесте одавно завршен, али је још неупотребљив, јер је прилазни пут неуслован и ова грађевина почиње буквално у ваздуху, неколико метара изнад обале.

Захваљујући општини Палилула и надлежним градским службама, каже Драгослав Милосављевић, члан Савета грађана у Лалинцу, решен је вишегодишњи проблем спорне документације и изградња је могла да почне. Очекује се да у року од 45 дана, споји прилазни пут, дужине око хиљаду и сто метара и мост и да ови радови буду коначно завршени. На основу информације и ЈП »Дирекција за изградњу града» у Нишу, прилазни пут ће градити предузеће «МД Гит». Вредност радова, у бруто износу, је око 20.милиона динара. У овој години Лалинац је добио пет асфалтираних улица, за регулисање уличне расвете одвојено је 40.хиљада динара, отпочела је и реконструкција Дома културе а како смо сазнали од општинског већника Милоша Стојковића, извођач радова уредиће и фасаду зграде Дома културе. Сусрет са руководством Градске општине Палилула мештани Лалинца су искористили да кандидују нову инвестицију у 2011-завршетак канализационе мреже у селу. «Овим ћемо обезбедити да се у нашем селу квалитетније живи а истовремено да будемо ближи граду и нашој општини Палилула-истакао је члан Савета грађана Драгослав Милосављевић».

Истог дана руковоство општине Палилула је обишло и насеље Ново Село у вези иницијативе о измештању пијаце из центра насеља и простора саобраћајне окретнице. Окупљени су представници заинтересованих страна; представници ЈП «Тржница» Ниш, Земљорадничке задруге  «Морава Импеx“ која је власник дела пословног простора и земљишта, представници Савета грађана. У разговорима је учествовао и Срђан Вацковић, члан Већа Града Ниша. По речима председника проф.др Игора Новаковића, општина Палилула жели да и ово градско насеље урбанизује по стандардима који обезбеђује безбедан и квалитетан живот становника. Одлучни смо у намери  да спречимо ванпијачну продају и омогућимо савремено снабдевање грађана у одговарајућем простору-нагласио је председник Новаковић. Могућности за тако нешто постоје закључили су учесници састанка. Земљорадничка задруга «Морава Импеx“–Ново Село, по речима директора, Живорада Стојковића има велике проблеме у раду, води више судских спорова са партнерима и једини извор финансирања запослених у Задрузи, који примају «минималац», је изнајмљивање простора за пијацу. „Подржавамо иницијативу руководства Градске опшине Палилула и заинтересовани смо да у сарадњи са ЈП»Тржица» Ниш нађемо могућност сарадње и унапредимо наше пословање- маглашава директор зељорадничке задруге Стојковић. Један од модела остваривања ове иницијативе, који се разматра у Граду и општини Палилула, по мишљењу председника општине Новаковића и градског већника Вацковића, могао би да буде «партнерство јавног и приватног сектора» односно договор заинтересованих страна између ЈП»Тржница», Земљорадничке задруге, Савета грађана-Месне заједнице, истакли су учесници скупа у Новом Селу.